برای درمان وزوز گوش به چه دکتری مراجعه کنیم

برای درمان وزوز گوش به چه دکتری مراجعه کنیم

برای پاسخ به این سؤال بهتر است ابتدا در مورد وزوز گوش و علت‌های شروع وزوز گوش، منشأ وزوزگوش و انواع صدا‌های وزوزگوش توضیح داده شود و سپس روش مناسب برای درمان وزوز گوش و انتخاب پزشک مناسب بیان شود.

وزوز گوش چیست؟

شنیدن یا درک هر نوع صدا در گوش یا سر بدون حضور منبع صوتی یا در محیط ساکت وزوز گوش گفته می‌شود. وزوز گوش می‌تواند در هر سن و جنسیتی ایجاد شود، با این حال وزوز گوش در سنین بالا(به علت وجود پیرگوشی یا کم شنوایی ناشی از سن) و در آقایان(به علت حضور بیشتر در محیط‌های پرسروصدا) شیوع بیشتری دارد.

دقت داشته باشید وزوز می‌تواند برای هر فردی دارای صدا یا شدت مختلفی باشد. به عنوان مثال صدای وزوز می‌تواند به صورت صدای سوت، هوهو، خش خش، سوت کتری، صدای مهتابی، زنگ و... باشد.

در اکثر افراد وزوز در ابتدا دارای شدت کم یا به صورت منقطع(گاهی شنیده می‌شود) و به مرور شدت وزوز افزایش می‌یابد و دایمی می‌شود. توجه داشته باشید اگر وزوز گوش بیشتر از ۱۰ تا ۱۴ روز ادامه داشت بهتر است به متخصص شنوایی‌شناس یا گوش حلق بینی مراجعه شود.

چرا وزوز گوش شروع می‌شود؟

عامل و علت‌های شروع وزوز گوش بسیار متنوع و مختلف می‌باشد که در زیر تنها به مهمترین آن‌ها اشاره می‌شود:

عامل اول: کم شنوایی و وزوزگوش

یکی از مهمترین و شایع‌ترین عامل‌های شروع وزوز گوش که در مقالات و رفرنس‌های مختلف به آن اشاره شده است کم شنوایی می‌باشد. اکثر افراد تصور می‌کنند که کم شنوایی به معنی عدم شنیدن صدا یا مشکل در درک کلمات می‌باشد اما این تصور اشتباه است.

وجود افت شنوایی حتی در یک فرکانس شنوایی می‌تواند سبب شروع وزوز گوش شود بدون اینکه فرد در شنیدن صدا یا درک کلمات دچار مشکل باشد. بنابراین انجام تست شنوایی یا ادیومتری در صورت شروع وزوز گوش جهت بررسی وضعیت شنوایی ضروری می‌باشد.

عامل دوم: ضربه صوتی و وزوز گوش

تیراندازی در میدان تیر، صدای انفجار و حتی ترقه‌های پرصدا در چهارشنبه سوری می‌تواند سبب ضربه صوتی شدید و آسیب به سلول‌های مویی در حلزون شود که به علت حجم بالای صدا و تغییر فعالیت عصبی شدید سبب شروع وزوز گوش شوند.

توجه داشته باشید ضربه صوتی با آسیب رساندن به سلول‌های مویی حلزون سبب بروز کم شنوایی همراه با وزوز می‌شوند. در بعضی موارد بعد از چند روز وزوز از بین می‌رود اما گاهی وزوز با صدای تیز و شدت بالا باقی می‌ماند و حتماً باید برای درمان اقدام شود.

عامل سوم: درمعرض بودن با صدای بلند و وزوزگوش

افرادی که در محیط‌های صنعتی با سروصدای زیاد نظیر جوشکاری، تراشکاری، صافکاری و... فعالیت دارند به مرور به علت در معرض قرار‌گیری بیش از حد با صدای بلند دچار آسیب شنوایی و وزوز گوش می‌شوند.

عامل چهارم: ضربه روحی، احساسی شدید و وزوزگوش

یکی از مهمترین عامل‌های شروع وزوز گوش ضربه روحی شدید، استرس، اضطراب و درگیری‌های ذهنی می‌باشد. به طور مثال شنیدن خبر فوت یکی از اقوام به علت افزایش فعالیت بیش از حد سیستم لیمبیک می‌تواند سبب بروز وزوزگوش شود. سیستم لیمبیک مسئول کنترل عواطف، احساسات، هیجانات، حافظه و... در مغز می‌باشد.

عامل پنجم: مصرف دارو‌های اتوتوکسیت و وزوزگوش

مصرف دارو‌های آسیب‌رسان به سیستم شنوایی نظیر خانواده مایسین‌ها(جنتامایسین، ازیترومایسین، نیومایسین) با آسیب به سلول‌های مویی در حلزون سبب کم شنوایی و شروع وزوز گوش می‌شوند.

توجه: استفاده از قرص آسپیرین برای جلوگیری از غلظت خون و رقیق کردن خون می‌تواند سبب کم شنوایی در فرکانس بالا و شروع وزوز گوش شود. خوشبختانه در صورت قطع مصرف این دارو کم شنوایی و وزوز از بین ‌می‌روند اما برای قطع دارو حتماً با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

عامل ششم: سکته گوش و وزوزگوش

یکی از علائم افت شنوایی ناگهانی یا به طور عامیانه سکته گوش وزوز گوش است. علاوه بر وزوز گوش، بروز کم شنوایی به طورناگهانی، سرگیجه‌های شدید، حالت تهوع و احساس کیپی از علائم سکته گوش می‌باشد.

دقت داشته باشید در صورت بروز سکته گوش تنها ۲ هفته اول بعد از شروع سکته شانس برگشت شنوایی با تزریق کورتون در پرده گوش وجود دارد و هرچه زمان بگذرد احتمال برگشت شنوایی و علائم همراه کاهش می‌یابد.

بعد از چندهفته علائمی نظیر سرگیجه، حالت تهوع و احساس گرفتگی و کیپی از بین می‌رود اما کم شنوایی و وزوز گوش باقی می‌ماند. حتی در مواردی بعد از تزریق کورتون و بازگشت کامل شنوایی وزوز گوش باقی می‌ماند.

استفاده از سمعک‌های ماسکردار در صورت عدم به موقع درمان گزینه بسیار مناسبی می‌باشد زیرا از بدترشدن شنوایی جلوگیری و همچنین وزوز گوش را به مرور کاهش و حذف می‌کند.

عامل هفتم: بیماری‌های گوش و وزوزگوش

بیماری منییر، بیماری اتواسکلروز، چسبندگی استخوانچه‌ها، تومور‌های گوش میانی، عفونت و پارگی پرده گوش، جرم یا واکس گوش، لابیرنتیت(التهاب حلزون) و... می‌توانند سبب شروع وزوزگوش شوند.

عامل هشتم: بیماری‌ها و وزوزگوش

بیماری‌های خودایمنی، بیماری‌ام اس، دیابت، دارو‌های ضدسرطان و... به علت آسیب به سیستم شنوایی می‌تواند در شروع وزوز گوش نقش داشته باشند.

نکته مهم: توجه داشته باشید در مقالات و رفرنس‌ها بیان شده است که تنها یک عامل سبب بروز وزوز گوش نمی‌شود و همچنین تفاوت‌های فردی و عامل ژنتیک نیز در شروع وزوز گوش نقش مهمی دارند.

به طور مثال فردی با کم شنوایی در یک فرکانس بدون مشکل در شنیدن و درک گفتار به علت استرس‌های شدید شغلی، کم خوابی و درگیری‌های ذهنی به مرور دچار وزوزگوش می‌شود. در واقع زمینه شروع وزوز گوش یعنی کم شنوایی وجود داشت و زمانی که عامل دوم یعنی استرس و اضطراب افزایش می‌یابد وزوز گوش یا شنیدن صدا نیز شروع می‌شود.

منشأ وزوز گوش کجاست؟

در گذشته تصور بر این بود که منشأ وزوز عصب شنوایی است و با قطع کردن عصب شنوایی مشکل وزوز گوش نیز برطرف می‌شود اما در مطالعات اخیر مشخص شده است که حتی با قطع عصب نیز وزوز گوش از بین نمی‌رود زیرا منشأ وزوز گوش مغز می‌باشد.

وزوز گوش بیماری نیست بلکه عارضه یک بیماری دیگر است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که وزوزگوش سبب بروز کم شنوایی در فرد شده است این تصور کاملاً غلط است. بلکه کم شنوایی سبب شروع وزوز یا شنیدن صدا در گوش یا سر می‌شود و در واقع وزوز عارضه کم شنوایی است.

نوع صدای وزوز نشان دهنده چیست؟

آیا از نوع صدای وزوز می‌توان محل و علت شروع وزوز را شناسایی کرد؟ به طور کلی وزوز می‌تواند به صورت صدای بم(کلفت)، صدای نازک(زیر)، ضربانی(تپش قلب)، کلیک، هوهو و حالت‌های دیگر باشد که با توجه به نوع صدا می‌توان علت تقریبی شروع وزوز گوش را شناسایی کرد.

حالت اول: وزوز با صدای بم یا کلفت

وزوز با صدای بم می‌تواند ناشی از بیماری منییر(اوایل شروع بیماری)، جرم یا واکس گوش، بیماری اتواسکلروزیس یا چسبندگی استخوانچه‌ها، کم شنوایی در فرکانس پایین باشد.

حالت دوم: وزوز با صدای زیر یا نازک

وزوز با صدای زیر که دارای آزاردهندگی بیشتری است می‌تواند به دلیل کم شنوایی در فرکانس بالا(۴ کیلوهرتز و بیشتر)، ضربه صوتی یا درمعرض قرارگیری با نویز(NIHL)، تومور اکوستیک(تومور‌های عصب شنوایی که اکثراوقات به صورت یک طرفه دیده می‌شود)، بیماری منییر(سابقه طولانی)، مصرف دارو‌های آسیب‌رسان به سیستم شنوایی(جنتامایسین، ازیترومایسین)، قرص آسپیرین و... باشد.

حالت سوم: وزوز ضربانی یا پالسی

وزوز‌های ضربانی می‌تواند به علت مشکلات قلبی و عروقی، نازک شدن دیواره استخوانی در فضای گوش میانی، تومور گلوموس در گوش میانی، گرفتگی عروق، غلظت خون، فشارخون بالا و... باشد.

حالت چهارم: وزوز به صورت کلیک

وزوز با صدای کلیک می‌تواند به علت انقباض ماهیچه‌های گوش میانی باشد.

حالت پنجم: وزوز به صورت هوهو یا گرفتگی

وزوز با صدای هوهو می‌تواند به علت بروز مشکل یا اختلال در عملکرد شیپوراستاش دیده شود.

برای درمان وزوز گوش به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان وزوزگوش به کجا مراجعه کنم؟ همانطور که در بخش‌های بالا بیان شد مهمترین عامل شروع وزوز گوش کم شنوایی می‌باشد. همچنین بیماری‌های گوش نقش مهمی در شروع وزوز گوش یا شنیدن صدا در گوش یا سر ایفا می‌کنند.

از این رو مراجعه به کلینیک‌های شنوایی سنجی جهت بررسی فرکانس‌های شنوایی و وضعیت سالم بودن پرده و گوش میانی توسط دستگاه ادیومتری و تمپانومتری لازم می‌باشد.

سپس با توجه به وضعیت شنوایی و نوع صدای وزوز ارجاع به متخصص گوش حلق بینی، متخصص مغزواعصاب یا متخصص قلب و عروق جهت تجویز دارو یا عمل جراحی لازم می‌باشد. به طور مثال در صورت داشتن وزوز ضربانی مراجعه به متخصص گوش حلق بینی یا متخصص قلب و عروق مناسب است.

در صورت تأیید سکته گوش، پارگی یا عفونت گوش میانی مراجعه به متخصص گوش حلق بینی نیاز می‌باشد. در اکثر موارد تجویز دارو‌هایی نظیر قرص بتاهستین، قرص سیناریزین، جینکوبیلوبا، ویتأمین ب ۱، الپرازولام، گاباپنتین، کلونازپام و سایر دارو‌های آرامبخش برای افراد با وزوز گوش توسط پزشک متخصص انجام می‌شود.

جدیدترین درمان‌های وزوز گوش توسط متخصص شنوایی‌شناس

در حیطه شنوایی مهمترین عامل‌های شروع وزوز گوش را کم شنوایی می‌دانند. از این رو ابتدا با بررسی وضعیت شنوایی از سالم بودن فرکانس‌های شنوایی مطمین می‌شوند.

در صورت شناسایی افت شنوایی یا کم شنوایی تجویز سمعک‌های ماسکردار جهت تقویت صدا برای درک بهتر گفتار و شنیدن صدای اطراف و جلوگیری از بدترشدن یا ضعیف شدن عصب شنوایی انجام می‌شود. همچنین با فعال کردن برنامه صدادرمانی در سمعک به کاهش و حذف وزوز گوش نیز کمک می‌کنند.

اما در صورت سالم بودن وضعیت شنوایی یا نرمال بودن آن از روش‌های صدادرمانی با سمعک، تحریک الکتریکی جهت ریلکسیشن اعصاب شنوایی، موسیقی درمانی و ناچ فیلتر جهت متعادل‌سازی فعالیت عصبی در تمامی مناطق شنوایی استفاده می‌شود.

همچنین در صورت وجود وزوز‌های ضربانی از دستگاه‌های لیزر کم توان جهت افزایش خون‌رسانی و صدادرمانی جهت پوشش صدای وزوز استفاده می‌شود.

علاوه بر این موارد از رژیم غذایی و ویتأمین‌های کاهش دهنده وزوزگوش جهت کمک به سرعت بخشیدن به دوره درمان در کنار درمان‌های اشاره شده و مشاوره جهت عدم خطرناک بودن وزوز برای فرد و کاهش استرس‌های ناشی از شروع وزوز به درمان وزوزگوش کمک می‌کنند.

کلینیک شنوایی، سمعک و وزوز فراشنوا

کلینیک شنوایی فراشنوا به صورت تخصصی در زمینه مشاوره، ارزیابی و درمان وزوز گوش فعالیت دارد. استفاده از جدیدترین روش‌های مؤثر در درمان وزوز گوش نظیر تجویز جدیدترین سمعک‌های ماسکردار با روش صدادرمانی، تحریک الکتریکی TDCS و تحریک الکتریکی عصب واگ، لیزر درمانی، موسیقی درمانی، رژیم‌های غذایی مناسب وزوز، ویتأمین درمانی، روش TRT و... برای بیماران عزیز انجام می‌شود. همچنین تجویز جدیدترین سمعک‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۳ برای افراد با کم شنوایی، ارزیابی شنوایی نوزادان، تنظیم و تعمیر انواع مدل‌های سمعک و... نیز در این مرکز ارائه می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر با شماره‌های کلینیک شنوایی فراشنوا تماس حاصل فرمایید:
۰۲۱۸۸۹۴۹۳۶۸
۰۲۱۸۸۹۵۸۸۲۳
۰۹۱۰۵۲۴۱۰۷۱
برای مشاهده تجربه بیماران از درمان وزوز و رضایت از سمعک به اینستاگرام فراشنوا مراجعه فرمایید:
www.instagram.com/samak_farashenava

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Beta
Beta feature
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Beta
Beta feature

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


09105241071
تماس با ما